Lactobacillus Bulgaricus – bulharské prospešné baktérie
Čo je Lactobacillus Bulgaricus?
Lactobacillus Bulgaricus je probiotická baktéria, ktorá sa nachádza v gastrointestinálnom trakte ľudí, žijúcich v krajinách Balkánskeho polostrova, a najmä v Bulharsku. Baktériu prvýkrát opísal v roku 1905 bulharský študent Stamen Grigorov v správe, prezentovanej na Pasteurovom inštitúte v Paríži. V tom čase bol študentom medicíny v Ženeve.
Stamen Grigorov študoval mikroflóru bulharského jogurtu a zistil, že kvasenie má na svedomí jedna tyčinkovitá a jedna guľovitá baktéria. Neskôr bola tyčinkovitá baktéria pomenovaná Lactobacillus bulgaricus a guľovitá - Streptococcus thermophilus.
Slávny ruský vedec Iľja Mečnikov, jeden zo zakladateľov modernej imunológie, vo svojich klasických dielach spája dlhovekosť Bulharov s konzumáciou jogurtov a zdôrazňuje skutočnosť, že Lactobacillus Bulgaricus je jedinou baktériou, ktorá nikdy nepoškodila ľudský organizmus akýmkoľvek spôsobom.
Aké sú výhody Lactobacillus Bulgaricus?
Skorý výskum naznačuje, že bulharské dobré baktérie môžu hrať dôležitú úlohu pri liečbe nasledujúcich chorôb:
- Choroby pečene
- Infekčné choroby
- Gastrointestinálne ochorenia
- Zápalové ochorenia čriev
- Dermatologické ochorenia
- Alergické ochorenia
- Onkologické ochorenia
Čo hovoria štúdie?
Tu sú niektoré z výhod Lactobacillus Bulgaricus, ktoré vedci doteraz objavili:
Protinádorový účinok
Štúdia vykonaná v roku 1977 ukázala, že Lactobacillus Bulgaricus má silný protinádorový účinok. Na účely štúdie bol použitý prípravok, pozostávajúci najmä z fragmentov glykopeptidov z bunkovej steny Lactobacillus Bulgaricus. Zistilo sa, že má špecifický protinádorový účinok na sarkóm, plazmocytóm, adenokarcinóm, melanosarkóm, karcinóm, spontánne nádory a leukémiu. Bulharské probiotikum má nízku toxicitu, neznižuje proces tvorby krviniek a jeho účinok na nádorové tkanivo sa výrazne líši od účinku známych chemoterapeutík.
Zníženie cholesterolu
Ďalšia štúdia vykonaná v roku 2013 skúmala, ako bulharské zraviu prospešné baktérie ovplyvňujú lipidový profil. Zistilo sa, že príjem Lactobacillus bulgaricus znižuje hladiny „zlého“ cholesterolu (LDL) a triglyceridov – hlavnej energetickej rezervy, uloženej v tukovom tkanive, ktorá sa zvyšuje so systematickým prejedaním, fajčením a cukrovkou. Zároveň Lactobacillus Bulgaricus zreteľne znižuje viditeľné zmeny v pečeňovom tkanive a ukladaní lipidov v ňom. Okrem toho naše pôvodné, zdraviu prospešné baktérie, regulujú pečeňové indikátory AST a ALT.
Imunomodulačný účinok
Zaujímavá štúdia z roku 2006 skúmala imunomodulačné účinky Lactobacillus Bulgaricus. Užívanie bulharského probiotika výrazne zvyšuje produkciu pre imunitný systém životne dôležitých cytokínov – malých bunkových signálnych proteínových molekúl, pomocou ktorých sa imunitný systém adaptuje a efektívne reaguje na niektoré vírusy, baktérie a parazity. Lactobacillus tiež zvyšuje aktivitu buniek prirodzenej imunity (NK buniek). Ničia, vírusom infikované a nádorové bunky, pričom sú zodpovedné za reguláciu imunitnej odpovede.
Voči dermatitíde
Rodina Lactobacilli je už dlho dokázaná, že má priaznivé vlastnosti pri liečbe rôznych kožných ochorení, vrátane akné, rosacey, psoriázy a rôznych typov ekzémov. Štúdia z roku 2013 skúmala účinky Lactobacillus Bulgaricus pri alergickej dermatitíde a zistila, že bulharské probiotikum znižuje nielen kožné prejavy dermatitídy, ale aj zápaly v tele, vyvolané imunitnou odpoveďou na alergén.
Pri operáciách tráviaceho traktu
Operácia brucha vytvára vysoké riziko infekcií v nemocnici a komplikácií, ktoré môžu ohroziť výsledok operácie, a dokonca ohroziť život pacienta. Mnoho pacientov s operáciou brucha, skoro po operácii, trpí črevnou dysbiózou. Štúdia z roku 2019 hodnotila účinnosť a bezpečnosť Lactobacillus bulgaricus u 612 ambulantných pacientov, podstupujúcich brušnú operáciu. Zistenia naznačujú, že Lactobacillus Bulgaricus výrazne znižuje nepríjemné gastrointestinálne symptómy, spôsobené dysbiózou. Vedci naznačujú, že Lactobacillus Bulgaricus možno považovať za účinnú a bezpečnú terapeutickú možnosť pri liečbe pooperačnej črevnej dysbakteriózy.
Pri zápalovom ochorení čriev (IBD)
Systematický prehľad viacerých klinických štúdií ukazuje, že Lactobacillus bulgaricus môže pomôcť pri liečbe ulceróznej kolitídy. Ďalšia štúdia zistila, že bulharské telu prospešné baktérie sú užitočné pri liečbe iných typov IBD, vrátane Crohnovej choroby. Okrem toho, podľa štúdie z roku 2020, môže Lactobacillus Bulgaricus zabrániť šíreniu rakoviny spojenej s ulceróznou kolitídou a Crohnovou chorobou.
Ďalšia štúdia z roku 2018 sa tiež zamerala na účinky Lactobacillus bulgaricus pri kolitíde. Vedci zistili, že príjem bulharského probiotika znižuje príznaky ochorenia a zlepšuje črevnú flóru. Okrem toho obmedzuje chudnutie spôsobené chorobou, ako aj poškodenie čriev. Na základe týchto výsledkov sa predpokladá, že Lactobacillus bulgaricus má vysoký protizápalový a imunomodulačný potenciál.
Pri vaginálnych infekciách
Frekvencia vaginálnych mykotických infekcií spôsobených Candidou je spôsobená vysokou odolnosťou voči často predpisovaným liečivým prípravkom – pozorovaná u viac ako 15 % liečených žien v Bulharsku. Štúdia z roku 2015 na 436 ženách trpiacich vaginálnou kandidózou dospela k nasledujúcim zaujímavým záverom. Ženy boli náhodne rozdelené do dvoch skupín. Prvá skupina užívala len antimykotiká. Do liečby druhej skupiny pribudlo probiotikum s Lactobacillus Bulgaricus. Výsledky prvej skupiny ukazujú, že u 30 % pacientov vzniká rezistencia na podávané preparáty a u 79,7 % z nich ťažkosti pretrvávajú aj po ukončení liečby. V druhej skupine malo naďalej ťažkosti len 31,1 % a citlivosť Candida albicans na antimykotické prípravky stúpla na 95,2 %. Záverom je, že podávanie probiotika s Lactobacillus bulgaricus pri liečbe vaginálnej kandidózy nielenže zvyšuje účinnosť terapie, ale môže predchádzať aj riziku relapsu a vzniku rezistencie na antimykotické prípravky.
Počas letných horúčav…
Vzhľadom na horúce letné dni sme sa rozhodli zaradiť ďalšiu kurióznu aplikáciu Lactobacillus Bulgaricus. Únava spôsobená letnými horúčavami je bežnou sťažnosťou spolu s nedostatkom motivácie a nespavosťou. Vedci v štúdii z roku 2018 dokazujú, že Lactobacillus bulgaricus nám môže pomôcť aj v tomto. U 49 zdravých mužov, ktorí každoročne trpia letnou únavou, rozdelených do troch skupín (užívajúcich bulharské probiotiká bez akéhokoľvek užívania a užívajúcich placebo), došlo k zvýšeniu tonusu, nedostatku únavy, väčšej koncentrácie a motivácie v skupine, ktorá brala dobré baktérie 12 týždňov.
Bulharské vesmírne potraviny s Lactobacillus Bulgaricus
V roku 1984 vytvoril tím bulharských vedcov unikátne vesmírne potraviny pre medzinárodný vesmírny program „Interkosmos“, vyrobené mliečnou fermentáciou Lactobacillus Bulgaricus a Streptococcus Thermophilus. V júli 1988 druhý bulharský kozmonaut Alexander Alexandrov prvýkrát otestoval bulharskú vesmírnu potravu vo vesmíre. Do roku 1996 bola táto technológia klasifikovaná. Používali ho počas vojenských misií v Kambodži, Iraku a Afganistane a bulharskí vedci pri výpravách do Antarktídy. Zároveň sa uskutočnilo množstvo klinických a experimentálnych štúdií v spolupráci s medzinárodnými vedeckými inštitúciami.
Bulharské prírodné probiotiká ProLact sa vyrábajú pomocou vesmírnej potravinárskej technológie od roku 1984. Vedci z Bulharskej akadémie vied a Univerzity potravinárskej technológie v Plovdive pôvodnú technológiu ďalej vylepšili pomocou moderných biotechnologických inovácií.
V súčasnosti sú ProLact najnovšou generáciou probiotík, vyrábaných unikátnou technológiou prirodzeného mikroenkapsulácie prospešných baktérií. V predchádzajúcich generáciách probiotík výrobcovia jednoducho vložili do kapsuly veľké množstvo baktérií, ktoré neznesú ani izbovú teplotu, ani nízke pH žalúdka. Niektorí iní pridávajú k probiotickým baktériám uhľohydráty, aby pre ne pôsobili ako živné médium, aby mohli zostať účinné dlhšie. Žiaľ, ani jedna technológia nezaručuje počet prospešných baktérií, kým sa dostanú k vám domov, ani ich schopnosť cestovať celým gastrointestinálnym traktom a kolonizovať hrubé črevo.
Inovatívna biotechnológia pre prirodzené mikroenkapsulácie baktérií, ktorú ProLact používa, spôsobuje, že naši dobrí malí priatelia si sami vytvoria ochranný obal z bielkovín a mukopolysacharidov, ktorý ich chráni pred účinkami prostredia a pomáha im zostať životaschopnými a prechádzať cez kyslé prostredie. žalúdka.
Ako užívať Lactobacillus Bulgaricus?
Lactobacillus Bulgaricus a ďalšie probiotiká nájdete v niektorých potravinách aj vo forme výživových doplnkov. Bulharský výrobca probiotík ProLact používa Lactobacillus Bulgaricus vo všetkých svojich produktoch.
Telu prospešné baktérie sa nachádzajú v rôznych fermentovaných potravinách, ako sú:
- Bulharský jogurt
- Nakladaná zelenina
- Kyslá kapusta
- Niektoré syry a žlté syry
Pri výbere probiotického doplnku stravy s Lactobacillus Bulgaricus si treba všímať, kto je výrobca a aká je technológia výroby. Trh s výživovými doplnkami je neregulovaný, preto je dôležité, aby si spotrebitelia urobili vlastný prieskum, aby sa uistili, že užívajú probiotiká a iné doplnky najvyššej kvality.
Najnovšia generácia probiotík ProLact je na bulharskom trhu dostupná v dvoch formách – ako probiotická potravina (prášok) a ako probiotikum v kapsulách. Obe formy sa navzájom dopĺňajú a zosilňujú ich účinok. Okrem toho existuje špeciálna kategória probiotík, vyrobených z čistého kozieho mlieka. Sú skvelou voľbou pre ľudí, ktorí trpia alergiou na bielkoviny z kravského mlieka.
ProLact Detox je probiotická potravina vyrobená z kravského mlieka, ktorá obsahuje viac ako 300 miliárd živých buniek Lactobacillus Bulgaricus a Streptococcus Thermophilus – rovnako ako v našom bulharskom jogurte. Pomáha rýchlo obnoviť rovnováhu črevnej flóry. Dobrá črevná flóra je zárukou, že nebudete čeliť nadúvaniu, kolike či iným nepríjemnejším príznakom. Kombinujte s probiotickými kapsulami ProLact Detox+, ktoré sú obohatené o silymarín (látka, obsiahnutá v rastline Pestrec mariánsky) a podporujú funkciu pečene.
ProLact Immuno a ProLact Immuno+ sú ďalšie obľúbené probiotické kombá, vhodné na celoročný príjem. Probiotické krmivo obsahuje čistý sušený med a probiotické kapsuly obsahujú včelí plást, bohatý o množstvo enzýmov a užitočných látok. Oba produkty prispievajú k zvýšeniu prirodzenej obranyschopnosti organizmu proti vírusom a baktériám.
Letné mesiace spôsobujú, že sme dosť náchylní na črevné infekcie aj na konzumáciu väčšieho množstva nezdravého jedla. Najmä pri mori sa malé vozíky s kukuricou či vyprážané sladkosti na ulici môžu stať dôvodom, prečo môžete stráviť letnú dovolenku na záchode namiesto na pláži. Na pomoc prichádza ProLact Balance+, ktorý je vo forme kapsúl, aby bol vždy po ruke. Toto probiotikum je obohatené o špeciálne vybranú zmes tráviacich enzýmov a rastlinnej vlákniny, ktoré pomáhajú črevám vysporiadať sa s náročnejším jedlom. Miliardy živých baktérií podporujú obnovenie rovnováhy v črevnej flóre.
A ak trpíte únavou spôsobenou letnými horúčavami, môžete využiť ProLact Energy+. Špeciálne vyvinuté probiotikum v kapsulách, obohatené o Zhen Shen, ktoré zvyšuje koncentráciu, zlepšuje pamäť, tonizuje telo a zvyšuje motiváciu. Samozrejme, ak trávite horúce letné dni v kancelárii a snívate o mori alebo horách, ani ProLact Energy+ vám nepomôže. ????
Aká je denná dávka Lactobacillus Bulgaricus?
Výrobcovia probiotík merajú počet živých organizmov, ktoré obsahujú. Ako sme už upresnili vyššie, mnohé z nich používajú zastarané výrobné postupy a kým sa probiotikum dostane až k vám domov, veľká časť prospešných baktérií už nežije. Z tohto dôvodu probiotiká ProLact prechádzajú niekoľkými testami na odpoveď buniek tvoriacich hrubé črevo – ihneď po výrobe, o dva mesiace neskôr a po roku. Týmto spôsobom výrobca garantuje, že to, čo je napísané na etikete, zodpovedá pravde.
Typická dávka Lactobacillus Bulgaricus sa pohybuje od jednej do asi sto miliárd živých baktérií v dennej dávke. S ProLact obsahuje jedna denná dávka probiotickej stravy (10 g) viac ako 10 miliárd živých buniek a denná dávka dvoch rastlinných kapsúl – viac ako 1 miliardu.
Pri kúpe doplnku stravy sa vždy riaďte pokynmi výrobcu na obale.
Vedľajšie účinky probiotík
Lactobacillus Bulgaricus a ďalšie probiotiká sú úplne bezpečné. V prípadoch, keď trpíte závažnou črevnou dysbiózou, môžete pociťovať žalúdočné ťažkosti, ktoré sa prejavujú nadúvaním a kolikou. To je celkom normálne. Chvíľu trvá, kým prospešné baktérie dokážu vytlačiť tie „škodlivé“, ktoré zaľudnili črevo. Ak vám tieto príznaky spôsobujú nepríjemnosti, znížte v prvých dňoch dávku probiotík alebo zrieďte príjem každý druhý deň. Počas antibiotickej liečby sa odporúča užívať probiotikum 3-4 hodiny po užití antibiotika. Ak trpíte na autoimunitné ochorenie, poraďte sa o užívaní probiotík s lekárom.
Na záver…
Lactobacillus Bulgaricus je jedným z objavov, ktoré nás preslávili po celom svete. Podobne ako ružový olej, aj bulharské prospešné baktérie si získali obľubu v rôznych krajinách vďaka svojim jedinečným zdravotným benefitom. Na ich preukázanie si ešte budeme musieť počkať na mnohé ďalšie klinické štúdie.